Optimizacija oblika panela u odnosu na zakrivljenost i broj elemenata, faza 1

OBLAST:

-Panelizacija slobodnih formi

PREDMET:

-Optimizacija oblika panela

TEMA:

-Optimizacija oblika panela u odnosu na zakrivljenost i broj elemenata

STANJE U OBLASTI:

11

 

https://www.saflex.com/fr/gallery/emporia-shopping

Cricursa je proizvela 804 dvostrukih stakala (2 x 8 mm laminirana stakla veličine do 2 x 4,5 metara) koja su savijana u oblik zagrevanjem u kalupima na preko 540 stepeni. Staklo je pod toplotom omekšalo i sopstvenom težinom poprimilo oblik kalupa.

9

 

https://www.sbp.de/en/project/new-trade-fair-in-milan-logo-vela/

Panelizacija fasade sa duplo zakrivljenim staklima se može podeliti na veći broj trougaonih površina koje su različitih veličina, ali su trouglovi planarni. Potkonstrukcija se sastoji od izvodnica koje su izvučene naspram zadate forme.

PROBLEMI:

Izvođenje fasade sa dvostruko zakrivljenim staklom sa kvadovima je skupo zbog materijala i velikog broja kalupa koji su za to potrebni. Korišćenjem manjeg broja kalupa, odnosno stvaranje manjeg broja različitih trouglova koji su samim tim i većih dimenzija dobija se jeftinija forma za izvođenje, ali forma više nie glatka.

10

https://www.sbp.de/en/project/new-trade-fair-in-milan-logo-vela/

CILJ:

Cilj istraživanja je stvaranje forme sa što manjim brojem različitih kvadova ili trouglova, dok su izbočine minimalne, odnosno forma je glatka.

KRITERIJUMI:

-Jeftino izvđenje, manji broj panela i šipki za zavarivanje

-Veći broj planarnih panela

-Uglačanost forme

HIPOTEZA:

Početna hipoteza je da se slobodna forma može panelizovati uz pomoć kvadova i trouglova, ali da će se bolji rezultati postići sa trouglovima.

 

This entry was posted in Opšte. Bookmark the permalink.