Analiza insolacije izabranog hotela u odnosu na njegovu tačnu lokaciju i poziciju tokom letnje sezone

Na hotelu Grand Park u Rovinju radiću analizu osunčanosti, dodavanjem pored postojećih biljaka nove, u cilju sprečavanja velike insolacije. Pomoću Ladybug koda, koji je ispitan na jednostavnijem primeru dodaću: tačno unetu lokaciju, odnosno Rovinj, njegovu poziciju, okolne parametre koji stvaraju senku i vremenski period tokom leta.

REFERENCA: Link

KOD:

Prvo je potrebno izabrati lokaciju pomoću EPW mape. U ovom slučaju, hotel se nalazi u Rovinju.

REZULTATI:

LETO:

Dobija se rezultat, gde je jedino poslednja etaža pod velikom insolacijom sunca, dok prizemlje i ivice svake etaže i ograda između soba dobijaju umerenu količinu svetlosnih zraka.

Kada bi oduzeli vegetaciju hotelu, dobijamo tamnije nijanse, što nije dobro. Takođe primećujemo da okruženje u kom se hotel nalazi, odnosno šuma, dobro sprečavaju insolaciju na istočnoj strani objekta.

Prikazano je šematski drvored oko hotela, iako se iza nalazi cela šuma. Dodavanjem drveća na hotel, a takođe su neka stabla pri samoj izgradnji zadržana i prolaze kroz njega, doveli da se on utopi u kontekst u kom se nalazi. Takođe na referentnoj slici se vidi da su u pitanju zelene terase, koje čine 20%-30% spoljašnjih strana objekta, ali na njegovu energetsku efikasnost utiču puno. Već spomenuto, tako se smanjuje zagrevanje prostorija unutar hotela tokom toplih letnjih dana. Klasičan krov leti može dostići 60–80°C, dok zeleni krov ostaje 30–40°C, ili čak manje.

Kada su terase uvučene, gornji spratovi bacaju senku na donje i horizontalna ploča iznad terase može blokirati visoko sunce. Direktno sunce dolazi samo kada je nisko – rano ujutro ili kasno popodne, zato je leti velika zaštita od pregrevanja, jer je tada sunce visoko i udobniji boravak na terasama. Sa druge strane potencijalno bi ti mogao biti problem u zimskim danima, kada nam je potrebno sunce da se zagrejemo, a i biljke koje su u senci na terasa, bez dobre nege mogle bi da uvenu.

Zaključak: Ispitivanjem insolacije, mislim da je hotel vrlo ekološki, estetski i ekonomski projektovan, da su sve strane hotela dobro, ali ne previše zaklonjene od sunca, a da sobe dobijaju umerenu količinu sunca, pa nije ni previše vruće ni hladno boraviti u njoj. Takođe, pozitivne strane su i što terasasti oblik objekta maksimalno koristi sunčevu svetlost ,veća stabla su pozicionirana tako da ne ometaju glavni protok svetlosti i postoji dobar balans između senke i osunčanosti, što je ključno za udobnost gostiju. Uvučene terase smanjuju osunčanost, osim ujutru i uveče, što je dobro leti jer ima više hlada i manje toplote, dok zeleni delovi ispred terasa podstiču prirodno hlađenje. Jedina stvar koju primećujem kako bi se još unapredio projekat je dodavanje solarnih panela na krovu.