Област истраживања је изучавање намештаја који заузима што мање простора у ентеријеру кафића, барова и сличних угоститељских простора.
Тема истаживања су трпезаријски и барски сто са столицама које се током некоришћења уклапају у потпуности испод стола ради уштеде простора.
Стање у области. Услед мањка употребљивог простора се појављују разни примери оваквих комада намештаја. Они су, нажалост, ретко коришћени на глобалном нивоу јер се услед потребе за што мањим заузећем простора жртвују ергономичност пре свега столица, које врло често не задовољавају основне димензије и облике потребне за угодност коришћења. У пракси се појављују различите форме ове идеје.
Проблеми при коришћењу се најчешће везују за ергономност столица. Да би се столица уклопила испод стола она мора бити прилагођена њему. У случају стола правоугаоног облика имамо различите варијације. Прва је са две столице квадратног седалног дела где столице могу бити ергономски тачне због изводљивих димензија 50×50цм, међутим проблем настаје код стола који је у том случају 100×50цм, где је ширина стола преуска за комфорно обедовање које захтева по 30цм са сваке стране столице. Исти проблем се јавља и код стола са више од две столице и поред тога такоће губимо оне на челима стола, јер би за њихово уклапање било потребно додатно продужити сто.
Поред правоугаоних имамо и столове са заобљеним ивицама као и округле столове. Овде настаје највећи проблем јер се не појављује само нефункционалност коришћења стола већ и самих столица. Како би се оне уклопиле у лук морају и у седалном делу да прате облик кружног исечка. Са обзиром да седални део мора да испоштује димензију од 45×45цм, геометрија кружног исечка не може да испрати то правило осим уколико их не повећамо до тих размера, што се уопште не би показало као боље решење.
Циљ истраживања jесте проналажење бољих решења оваквих комада намештаја и проналажење начина да се исти користе у јавним просторима за које је много важније испунити све ергономске услове при дизајнирању. Сто мора да прати дименизију столице, тако да са сваке стране постоји слободан простор од 30cm. Сто мора да буде минималне ширине од 100cm како би задовољио следеће димензије: 40cm за постављање прибора за једну особу, 20cm за одлагање хране и још 40cm за наспрамну страну. Столица мора бити минималних димензија од 45x45cm, међутим у каснијем дизајнирању ће бити коришћена димензија 50x50cm ради бољег уклапања са већ споменутом ширином стола од 100cm.
Ставка о којој треба размишљати поред квалитета је такође и цена крајњег производа. То би значило да не постоје превише закривљене форме и компликовани механизми (уколико постоје), како би се обезбедило што лакше склапање. Када говоримо о кафићима и ресторанима, послодавцима је у интересу да намештај који користе буде што јефтинији с обзиром да треба да га буде много (за разлику од на пример куће где постоји само један сто који се користи) као и чињеница да је он коришћен од стране многих, те је трошан и често се мења или поправља.
Са овим у виду потребно је критички оценити постојеће примерке и применити услове изнад како би се добио задовољавајући трпезаријски сет.
Хипотеза. Сматрам да је могуће израдити сто са различитим бројем столица за максимално чување простора који би испуњавали ергономске услове комфорног коришћења и испунили услов да буду доступни широј маси купаца односно да њихова израда не буде скупа.