Welcome to Novi Sad!

 

Novi Sad/Újvidék/Neusatz/Neoplanta je glavni grad Autonomne pokrajine Vojvodine. Nastao 1694. kao naselje naspram Petrovaradina, koji je znatno starije mesto. Danas su u upotrebi 4 zvanična jezika. Glavna geografska karakteristika je svakako reka Dunav koja je baš tu najuža na celom svom srednjem toku. Dunav deli grad na dva dela: bačku, koja je ravna, i sremsku, kojom dominira petrovaradinska stena. Između dva svetska rata izgrađen je novi centar, kao i novo predgrađe Telep (gde se nalazi hotel u kom ste smešteni). U doba SFRJ grade se novi blokovi kao što je Liman, koji se prostire uz Dunav, a probija se i bulevar od stanice do novog mosta. U tom periodu izgrađen je i univerzitetski kampus pored Dunava, jedini takve vrste Jugoslaviji. Departman za arhitekturu i urbanizam osnovan je 1995. na Fakultetu tehničkih nauka.

 

Petrovaradinska tvrđava

Građena 1692-1780 kao najmodernije austrijsko utvrđenje. Sastoji se iz delova: Gornji grad, Hornwerk, Wasserstadt i Podgrađe, koje je najočuvanija barokna urbana celina u Vojvodini. U podzemlju tvrđave postoji složen sistem odbrabmenih vojnih galerija, tzv. katakombi.

 

Centar grada

Staro gradsko jezgro, današnja pešačka zona, formirano je u 18. veku. Specifičnost blokovske morfologije predstavljaju pasaži. Danas su najzanimljiviji oni na brojevima 4, 5 i 26 u Zmaj Jovinoj ulici zbog mnoštva kafea i pivnica koji su se tu smestili. Između starog jezgra i Dunava forimrani su novi blokovi između dva svetska rata, kao i prvi gradski bulevar koji vodi od glavnog trga ka varadinskom mostu. Ovom zonom dominira rana moderna arhitektura.

Najbolji način da se obiđe grad jeste biciklom. Postoji sistem javnih gradskih bicikala koji se mogu iznajmiti na jednoj od 5 stanica: kampus, Štrand, Spens, centar (iza SNP-a) i železnička stanica.

 

Univerzitetski Kampus

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>