Aktuelno

Radionica “Retrovizor – put kroz kulturno nasleđe Vojvodine”

WEB razglednica NS 1.1
Radionica za decu “Retrovizor – put kroz kulturno nasleđe Vojvodine” održaće se u sredu, 7. marta u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, od 14 do 16 i od 16 do 18 časova. Namenjene su deci uzrasta od 6 do 10 godina, a učešće je besplatno, no potrebno je poslati prijavu do 6. marta na mejl officens@euinfo.rs.
Deca će slušati o kulturnom i graditeljskom nasleđu Vojvodine, s akcentom na Podgrađe Petrovaradinske tvrđave i srednjevekovnim građevinama – crkva Arača i Tvrđava u Baču, koje su od velikog graditeljskog i kulturno-istorijskog značaja.
Kroz interaktivnu i edukativnu radionicu deca će učiti o istoriji i kulturi Vojvodine, ali istovremeno i razvijati svoju kreativnost praveći građevine od gline i plastelina i bojeći crteže Podgrađa, pod vođstvom profesorica i istraživača sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Marie Silađi, Mirjane Sladić i Anice Draganić i saradnika/arhitekte iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Katarine Maksimov.
Radionicu organizuje novosadski EU info point u saradnji sa Departamanom za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Muzejom Vojvodine. Ona je deo kampanje Delegacije EU u Srbiji kojom se 2018. godina obeležava kao Godina evropskog kulturnog nasleđa.
Vojvodina, kao teritorija sa bogatim kulturno-istorijskim i graditeljskim nasleđem predstavlja važan deo kako srpskog tako i evropskog kulturnog nasleđa. Istovremeno, ona je konglomerat različitih kultura, vera i nacija koje su živele i i dalje žive zajedno na ovom području.
Evropa tokom cele 2018. godine obeležava različitost i bogatstvo svog kulturnog nasleđa, koje uključuje spomenike, lokacije, tradicije, nematerijalno nasleđe i druge vidove kreativnosti, kao i vredne zbirke koje čuvaju muzeji, biblioteke i arhivi.
Kampanja se sprovodi širom Evropske unije na inicijativu Evropske komisije, kako bi se promovisali kulturna različitost, interkulturni dijalog i društvena kohezija, te kako bi se istakao ekonomski doprinos kulturnog nasleđa razvoju kulture i kreativnih sektora, uključujući mala i srednja preduzeća, lokalni i regionalni razvoj.

Aktuelna dešavanja na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, FTN, Novi Sad