Aktuelno

Oktobarh 2019

Oktobar je u znaku kulture i edukacije ! 4. godinu za redom, studenti sa departmana za arhitekturu i urbanizam iz Novog Sada organizuju festival arhitekture, dizajna i umetnosti – Oktobarh. Svetski dan arhitekture ( 1. Oktobar ) obeležen je zvaničnim otvaranjem festivala u prostorijama alternativnog kulturnog centra Dom b612, dok nas tokom celog meseca čeka bogat program :

2. – 4. 10. – Radionica SloboDA

Jedna od glavnih žižnih tačaka Novog Sada postala je tema ove radionice zbog njenog neiskorišćenog potencijala i prostorne nelogičnosti. Učesnici su tokom tri dana rada imali priliku da analiziraju i reše urbanističke probleme ovog javnog prostora, a kao krajnji rezultat radionice nastaju digitalni crteži i konceptualne makete kao prikaz idejne rekonstrukcije ovog prostora. lzložbu radova moći ćete da vidite na zatvaranju festivala 27. oktobra u Domu b612.

5. I 6. 10. – Arhitura / šetnje kroz objekte
U svetu dobro poznat koncept događaja ’open house’ polako pronalazi svoje mesto i u Novom Sadu. Tokom prvog vikenda Oktobarh-a organizovane su šetnje kroz objekte od kulturnog i istorijskog značaja. Šetnje su vodili studenti i građanima se na ovaj način pružila prilika da zađu iza vrata objekata koje inače zaobilaze, a koji u sebi kriju bogatu istoriju i mnoštvo priči.

12. I 13. 10. – Dani arhitektonskog filma
Projekcije pažljivo biranih igranih i dokumentarnih filmova trebalo bi da gledaoce podstaknu na razmišljanje i raspravu o problemima i dešavanjima u svetu arhitekture i dizajna. Program je biran tako da prati aktuelne teme kako kod nas tako i u svetu. Događaj će se održati u Domu b612. Ulaz je besplatan.

25. 10. – Tribna OK Talks
Novitet u programu ovogodišnjeg festivala jesu kratka predavanja ’OK Talks’. Dograđaj je nastao u cilju pružanja prilike studentima i široj javnosti da se bliže upoznaju sa zadovoljstvom i problemima rada u kreativnoj sferi, podstičući ih na aktivnu diskusiju sa predavačima. Neki od ovogodišnjih gostiju su : Polimorf, Paperstorm, Tim 8, Studio MOBA….Tribina će se održati u Galeriji Macut ( SPENS ) u predviđenom trajanju od 16 do 21 h.

26. I 27. 10. – Oktobarhska konferencija
Glavni događaj samog festivala jeste konferencija koja okuplja goste i predavače iz regiona i Evrope. Tokom dva dana trajanja, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radom vodećih biroa iz države i šire, kao i da isprate najnovije tokove iz sveta arhitekture. Svoje prisustvo na ovogodišnjoj konferenciji za sada su potvrdili : Orange architects, FAHR 021.3, Spring Studio, SODA arhitekti i drugi. Ulaznice su dostupne upitom preko FB stranice oktobarh.
Program je podložan izmenama. O potencijalnim izmenama programa i svemu drugom možete saznati na facebook stranici, instagram profilu ili upitom na mail ( oktobarh@gmail.com ).
Oktobarh su podržali : Fondacija 2021, OPENS, arh.ns, Dom b612, DaNS, Baldini studio, Studio Arsa i drugi.

Dodaci

  1. program-za-otvaranje
    undefined
  2. Vizual 2019
    undefined
Aktuelna dešavanja na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, FTN, Novi Sad