Aktuelno

Сарадња Департмана за архитектуру и урбанизам и “BNCA” женског колеџа за архитектуру из Индије

46346679_1185542498264677_2301504503834214400_o
Радионица на тему Стратегије дизајна и фабрикације склоништа за заштиту од временских непогода одржана је 14. и 15. новембра на Факултету техничких наука.

Радионица је подржана од стране иницијативе Уједињених нација за високо образовање (UNAI), а на њој је учествовало четрдесет студената, тридесет из града Пуне у Индији и десет са Факултета техничих наука из Новог Сада. Организатори радионице су BNCA женски колеџ за архитектуру (једини колеџ у Индији специјализован за дигиталне технологије у архитектури) и Центар за дигитални дизајн, ФТН, Нови Сад са Департмана за архитектуру. Радионицу су водили др Бојан Тепавчевић и Дејан Митов.

Задатак  учесника био је дизајн склоништа чија се структура може паковати као раван материјал, које је једноставно за масовну продукцију, има одговарајућу стабилност, лако је, плови и представља заштиту од кише.

Првог дана студенти су се упознали са техником савијања папира – оригамијем и употребом оригами структура у архитектури, правили дигиталне и физичке моделе од папира припремљене на ласерском секачу у Лабораторији за дитигалну фабрикацију у архитектури и обликовали своја оригами склоништа и шеме за савијање коришћењем аутоматског алгоритма који је осмишљен и креиран у оквиру Центра за дигитални дизајн.

Другог дана студенти су имали прилику да направе и прототип склоништа у размери 1:2 који може да се користи у случају обилних падавина и поплава коришћењем једне табле пропилена. Модел је расклопив, лако преносив и његова пловност је тестирана на Дунаву у близини Универзитета.

Aktuelna dešavanja na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, FTN, Novi Sad