Aktuelno

Данска архитектура у Новом Саду

11

Поштовани,

Уз велику подршку данског Министарства спољних послова и данског Министарства за културу, Амбасада Краљевине Данске ове године организује изложбу и предавање о савременој данској архитектури, у сарадњи са Департманом за архитектуру, Факултета техничких наука у Новом Саду.
У уторак, 21. маја у 19:00ч, уз подршку данског Министарства културе, Амбасада Краљевине Данске организоваће приказивање данског документарног филма „Велика архитектура на малој планети“ у продукцији данске националне телевизије ДР (DR) и продукцијске куће „The Thin Green Line“ на Факултету техничких наука у Сценској лабораторији Борислав Гвојић – SCENLAB. Овај документарни филм се бави примерима данске архитектуре и урбанистичког планирања од Копенхагена до Буенос Ајреса, као и изазовима данашњице, попут климатских промена и све веће урбанизације. Улаз је слободан.
У среду, 22. маја у 10:00ч, заједно са представницима Факултета и Департмана за архитектуру, отворићемо изложбу „Савремена данска архитектура“ у Павиљону Ректорана УНС. Аутори изложбе су данско Министарство спољних послова, Удружење данских архитектонских фирми и DANISH™, платформа за промоцију данске архитектуре и урбанизма. Изложба ће приказати примере савремене, одрживе архитектуре познатих данских фирми. Од друштвено одрживих пројеката који су усмерени на стварање интеракције до еколошких, одрживих пројеката којима се смањују емисије претварањем енергије сунца, воде и ветра у електричну енергију. Изложба ће трајати до 23. маја, након чега се сели у галерију „Ђура Којић“ на Департману за архитектуру. Улаз је слободан.
Након отварања изложбе, у 11:00ч, студенти и сви заинтересовани ће имати прилику да чују предавање Јакоба Мацена (дан. Matzen), некадашњег урбанисте Града Копенхагена, који ће са присутнима поделити своја искуства из области урбанистичког планирања градова у Данској. Предавање ће бити одржано у амфитеатру Ранко Радовић Департмана за архитектуру, улаз је слободан, радни језик је енглески.

За додатне информације:

Горана Степановић Дарко Реба
Шеф одељења за јавну дипломатију редовни професор
Амбасада Краљевине Данске Департман за архитектуру, ФТН
gorsec@um.dk, 063 234 697 rebad@uns.ac.rs 064 6403 601

Aktuelna dešavanja na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, FTN, Novi Sad